CALENDARI INTERN

Participació de les famílies

Durant aquest curs, volem crear un vincle més fort amb les famílies, que sentin l'escola com una part més de casa seva. És per això que des d'un principi explicarem la nova metodologia d'aprenentatge i els oferirem la possibilitat d'involucrar-se encara més en la mesura de les possibilitats de cada família. L'ambient sorpresa està pensat perquè siguin les famílies qui proposin activitats pels seus infants i les duguin a terme, acompanyats de les educadores. 
També comptem amb dues eines per estar al dia del que succeeixi a l'escola:

1. El Diari d'aventures que cada infant portarà diàriament per apuntar les rutines sobre higiene i alimentació de cada infant, així com qualsevol fet remarcable. 


Mostra extreta de l'agenda de la llar d'infants La Pau d'el Pont de Vilomara


2. Les llibretes viatgeres, que estaran a cada ambient a disposició de les famílies, en les que podran trobar periòdicament fotos dels infants i els seus jocs, a cada espai. Les famílies podran portar-les a casa per comentar-les amb els infants.








"Teatre"

Aquest espai està pensat perquè els infants puguin deixar anar la imaginació i pugin crear les seves pròpies històries, individuals o grupals, a partir d'uns quants materials (pintures per la cara, teixits i disfresses, instruments de música, titelles, miralls, complements) i un espai per mirar-se, sentir, compartir, escoltar, ballar... seguint les propostes de l'educadora o lliurement, respectant als altres sentint-se respectats, lliures i feliços.


Si cliqueu aquí podreu veure el procés de creació de la maqueta de l'ambient "Teatre".

"Biblioteca"


L’ambient de la Biblioteca és un lloc tranquil, relaxant i apropiat per propiciar la concentració dels infants, deixant que donin els seus primers passos en el món de la lectura.

Hi ha una zona amb prestatgeries a mida dels menuts i menudes plena de contes populars, contes tradicionals i actuals, llibres d’imatges, revistes infantils... els quals podran gaudir on ells triïn; a les cadiretes, a la catifa amb coixins, recolzats a la paret o estirats als matalassos.

Al costat de la zona de la catifa amb els coixins hi haurà un reproductor de musica relaxant on es poden fer activitats de relaxació ja que la llum de tota l’aula es pot regular, creant un clima i ambient beneficiós per afavorir la tranquil·litat i l’estabilitat. 


Música de Damaris Gelabert

"Sala constructora"



A l´espai de la sala Constructora els infants trobaran diversos materials per poder portar la seva imaginació i la manera de jugar a la seva perspectiva.

Mitjançant material reciclable com poden ser caixes de cartró tancades de diferents mides , capses de cartró grans perquè ells es puguin ficar dintre, per poder transportar-les , per fer construccions, etc…

També es molt important tenir uns banc de diferents encaixos que els proporcioni el pensament i la lògica.

Els infants per ells mateixos trobaren el joc en cada material que els hi donem. 

Aquí us deixo el video de la meva maqueta de la sala de construcció. 


Autora de la cançó: Mercedes Cortés.

"Coloraines"



L’ambient creatiu està pensat per que els nens i nenes tinguin un espai on esplaiar la seva imaginació creant pintures, objectes,traços, etc., experimentant amb diferents materials i instruments: pintures, ceres, plastidecors, pinzells, esponges, etc.
En un espai per construir, per observar, per compartir i relacionar-se, estimularan la seva creativitat, expressivitat, sensibilitat i concentració.
I descobriran el que són capaços de fer gaudint d’un món nou de molts colors i formes!!!

Aquí podreu veure la creació de l'ambient "Coloraines".

Música vídeo de "CANTAJUEGOS"

"L'hora del pati"


El pati és un espai molt important a l'escola infantil, per tal de facilitar l'aprenentatge dels infants ha de tenir suficients recursos i materials.

Per tal de fer possible que el pati passi a ser un ambient més d'aprenentatge s'incorporaran activitats on els infants puguin experimentar, amagar-se, enfilar-se, aquestes activitats estaran repartides per tot el pati, hi hauran activitats penjades a les parets, com poden ser panells amb claus i panys, campanes, interruptors, jocs de passar una piloteta, també hi haurà panells amb jocs d'aigua, amb tubs i embuts per passar aigua a l'estiu, etc. No faltaran al nou pati els elements naturals que apropin als infants a la naturalesa, arbres, plantes, troncs, etc. Al terra del pati dibuixarem carreteres i jocs.
Aquest nou ambient per tant està creat per tal de satisfer les necessitats dels infants afavorint el seu desenvolupament mitjançant les seves experiències.
Es vol convertir el pati en un ambient més de l'escola, un lloc agradable i estimulant on l'infant tingui curiositat per explorar i connectar-se amb la naturalesa.

Aquí podeu veure un vídeo amb el procès de creació de la maqueta de l'ambient exterior: "EL PATI".





Música de Dàmaris Gelabert

Plànol de l'escola abans i després dels ambients d'aprenentatge

Abans dels ambients aquesta escola disposava de 5 aules pels infants.
Plànol escola bressol creix, viu i somriu abans dels ambients d’aprenentatge


Amb la implantació dels ambients d’aprenentatge el que es pretén és aprofitar al màxim els espais que hi ha a l’escola. Els espais que no estan destinats als infants directament com són l’entrada, el menjador, la cuina, el despatx de direcció i sala de mestres no tindran cap modificació, mentre que les 5 sales destinades als infants es convertiran en 8.
Com es pot apreciar en el plànol, les aules ubicades en la entrada a la dreta passen de ser dos sales de amb un lavabo amb entrada directa per cada dos aules. Aquesta modificació es farà afegint dos parets que separin les aules i col·locant una porta més als lavabos. Aquests espais estaran destinats als següents ambients: dels contes, psicomotricitat, creatiu i constructiu i sensorial.
Les aules de l’entrada a l’esquerra passen a ser 4 sales de 35m2 cadascuna. L’aula dels nadons no tindrà cap modificació, canviarà el nom i passa a ser l’ambient dels petits. L’aula de 1-2 anys tampoc tindrà cap modificació estructural, canviarà el nom i passa a ser l’ambient d’expressió i comunicació. La sala restant era una sala gran i passarà a convertir-se en dos ambients amb un lavabo compartit, els ambients de joc simbòlic i temporal.
Plànol escola bressol creix, viu i somriu amb ambients d’aprenentatge
Els educadors seran els encarregats de decorar els nous ambients d’aprenentatge i ho faran amb ajuda dels infants.
Al centre de l’escola es troba el pati, que passa a ser un ambient molt ric en experiències, incloent gronxadors de materials reciclats com rodes o cistells, més bancs, tobogans, rampes de fusta, cuina de palets, als murs que l’envolten hi haurà activitats penjades a les parets com interruptors, campanes, claus i panys, embuts, etc. Arbres, plantes i algun tronc gran on els infants es puguin pujar i jugar. 




Els plànols són de creació pròpia inspirats en la LLar d'infants "La Traca", de Molins de Rei

Què són els ambients d'aprenentatge?

Els ambients d’aprenentatge són diferents espais on els infants aprenen a relacionar-se i comunicar-se a partir de diferents propostes. Els petits poden actuar, observar, experimentar, relacionar-se, construir, inventar, imaginar, compartir i interactuar amb els altres i descobrir-se a si mateixos.


En el següent vídeo "Projecte Educatiu Ambients d'Aprenentatge Joaquima Vedruna Terrassa" podem veure com treballen els ambients d'aprenentatge a l'escola infantil.




En el blog QUARCREIXENTALAULADINFANTIL, podreu ampliar la informació respecte als ambients d'aprenentatge i la seva metodologia en relació a l'alumne, docents, famílies, espai, activitats i material.

Presentació

Aquest blog és el resultat del procés d'aprenentatge que hem assolit 5 estudiants d'Educació Infantil a l'Institut Obert de Catalunya (IOC).


El nostre projecte d'atenció a la infantesa consisteix en aplicar canvis en els plantejaments de l'escola bressol Creix, viu i somriu, i des de l'inici de curs, treballarem per crear i adaptar els plantejaments educatius basant-nos en els ambients d'aprenentatge.